05 juni 2009

Desperat moderat

Gunnar Hökmark visar på vilken nivå moderaterna befinner sig i fråga om syn på människor och arbete.
– Skyll inte Sveriges problem på utlänningar som kommer till Sverige, det kan andra partier göra.
Så sa han i slutdebatten i SVT igår när Marita Ulvskog visade konkreta fall av lönedumpning. Bakgrunden är känd - Lavaldomen och frågan om vilka krav som gäller för människor som arbetar i andra länder.

Socialdemokraterna välkomnar människor från andra länder att arbeta här i Sverige. Vi vill att de också ska ha samma rätt till goda arbetsvillkor som sina svenska kollegor. Det är den rätten Hökmark och hans kompisar motsätter sig. De vill istället använda sämre arbetsvillkor för att konkurrera ut befintlig arbetskraft.


Vi skyller inte Sveriges problem på dem som kommer hit - vi menar att Sveriges regering bör stå till svars för de problem som eskalerar på arbetsmarknadssidan. Lönedumpning är inte en hållbar väg ut ur krisen. Att utnyttja människor och ställa dem emot varandra i dåliga tider är inte exempel på hållbar utveckling.

Om Hökmark menar att alla människor har samma värde och samma rätt så är det dags att visa det. Om han och hans kompisar istället fortsätter att sätta enstaka arbetsgivares vinstintressen före människors möjligheter att behandlas rättvist så är det bara att köra på. Rakt ner i avgrunden.

Inga kommentarer: