29 april 2009

The penalty of leadership

Så har det varit möte med utbildningsnämnden igen. En fullständigt överdådig dagordning gjorde kvällen lång och det fanns tillfälle för såväl samförstånd som hårdare ordalag. Mest anmärkningsvärt var nog punkten Mål 2010. I de budgettider vi befinner oss i är det alltså dags att formulera nämndens mål för skola och förskola i Värmdö 2010. Dock har det gått väldigt trögt för vår nämnd att komma framåt i arbetet. Detta trots att vi haft två hela dagar tillsammans på Graninge stiftsgård där stor del har ägnats åt att över blockgränserna prata ihop oss om hur processen skulle kunna se ut och hur fungerande mål bäst skapas.


Vad är det då som inte fungerar? Svaret är givetvis beroende av vem som tillfrågas. Ordförande Bondesson menar att ingenting händer eftersom han inte vet vad oppositionen vill. Det är förvisso saxat i denna form ett tillsynes omtänksamt svar. Samtidigt visar det om man tänker till på vilka problem vår nämnd har. Ordförande Bondesson och hans allians sitter som bekant i majoritet. De vann valet 2006. Det innebär att de fått mandatet att leda det politiska arbetet i kommunen. I ordförande Bondessons fall innebär det att leda utbildningsnämndens arbete. Ett sådant ledarskap innefattar att formulera agendan – alltså styra vilka ärenden som tas upp när och i vilken ordning. Det gäller inte bara dagordningen till nämndens sammanträden utan också hur exempelvis en gemensam process för framtagande av mål för nämndens verksamheter ska se ut (om man nu som aviserat avser att ha en sådan).


Det sistnämnda är en ganska central del för en målstyrd verksamhet och borde vara det även för beställaroganisationen. Att alliansen som majoritet i nämnden inte vågar ta tag i den taktpinnen utan tvingar oppositionen att tala om hur ett upplägg för arbetet kan tänkas se ut är talande. Att man dessutom inte klarar av att ens närma sig en formulerad vision för Värmdös skolor och förskolor utan går direkt på mer eller mindre spretande effektmål visar ytterligare på de brister som vi får möta och bemöta i nämnden.


Alliansen har valt att införa ett system i kommunen som man säger ska borga för valfrihet och mångfald. Men det är ju ingen idé att köpa en bok om man inte tänker läsa den utan istället ber någon annan att tala om vad som händer. Extra fånigt blir det om man sen säger att den man ber berätta har fel.

Inga kommentarer: