25 februari 2010

Nittio miljoner kronor

90.000.000:-

Det är en ansenlig summa som rätt använd kan göra skillnad. Med ett minustecken framför är den givetvis inte lika munter och tyvärr är det i den formen som summan märks i Värmdö.

90 miljoner kronor mindre är nämligen vad förskola och skola fått jämfört med vad alliansen lovade inför mandatperioden. Det gör 22,5 miljoner varje år. Det är mer än 60.000 kronor om dagen. I uteblivna medel.

Så värderar alliansen Värmdös framtid.

Vi tycker att Värmdös barn och ungdomar är värda bättre och det kommer bli tydligt efter ett maktskifte i höst.

23 februari 2010

Järnvägar!

Åter igen visar infrastrukturministern prov på oförmåga att se hela bilden i den segdragna diskussionen om rådande ickefungerande järnvägstrafik.
Istället var det Peter Eriksson (mp) som gjorde den hittills mest rättvisande analysen av situationen sett i ett längre perspektiv i gårdagens Aktuellt.

För visst kommer vi alltid få leva med brister orsakade av väder. Som det så ofta konstaterat - vi är ett vinterland - och järnväg är extremt störningskänsligt. Alltså handlar det om att minimera problemen. Och visst finns det olika teorier om hur det bäst sker.

Min övertygelse är att en fungerande järnväg kräver:

  1. Långsiktiga satsningar på infrastrukturen för att öka kapaciteten samtidigt som man sköter drift och underhåll.
  2. Ett modigt beslut som stoppar Sverige från att vara först i världen med en helt avreglerad trafikeringsrätt och istället satsa på ett begränsat antal större och tryggare aktörer.
  3. ett tydligare ansvarstagande Banverk (blir Trafikverket i april) som bättre står upp mot uppdragsgivaren (regeringen). Det är inom sektorn expertisen finns.

Järnväg är vårt minst flexibla trafikslag och det måste vi alla inse. Vi måste också förstå att när vi får det att fungera är det det mest effektiva transportmedel vi har tillgång till. Det är resurskrävande och har väldigt stora investeringskostnader men när vi accepterat dessa kan vi möjliggöra en rörlighet i samhället som är snäll mot miljön och som sväljer mångdubbelt större volymer än varje annat alternativ.

Rösta Rödgrönt för att förverkliga det!

17 februari 2010

Om laguttagningar

Vad är det egentligen kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö säger i veckans NVP?
"... i det här läget med lågkonjunktur väljer vi bara efter kvalifikationer och inte utifrån parti."
Vad innebär det? Vad menar han?
Inget ont om Anders Bergman - jag känner inte hans arbete tillräckligt väl för att uttala mig om hur han står sig jämfört med Göran Jansson. Som varit bra.

Men åter till frågan. Menar ordföranden att de kvarvarande lokala moderaterna inte håller måttet? Eller att de bara ska få scentid när solen skiner och välnärda barn skrattande leker på blomstrande ängar? Eller är det ingen som vill?
Det sägs att konjunkturen är på väg uppåt igen. Vad innebär det för Bergman? Ska han bytas ut till en moderat framåt maj?

En annan teori gällande utnämningen är att det kan betraktas som lite söta kakor när moderaterna nu verkar vilja få tillbaka förre kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson i den lokala politiken igen. För mindre än två år sedan höll Nilsson på att splittra alliansen i Värmdö. Hur köper man stödpartiernas support för Nilsson den här gången?

07 februari 2010

Ord eller handling, Hägglund?

När idé och verklighet skiljer sig åt kan man gå två vägar. Antingen rättar man idén efter rådande verklighet eller så arbetar man för att förändra verkligheten så att den stämmer överens med idén.

När Hägglund i DN debatt idag talar om KDs syn på jämställdhet känns det som om han i det sista fetstilta styckets avslutande mening hoppar över ordet mannens. Det står
Vi kristdemokrater är för jämställdhet och lika möjligheter mellan man och kvinna. Det är så självklart att det inte ska behöva sägas. Men vi ser också att det finns gränser för vilka tvångsmedel politiker har rätt att ta till. Vi är därför också det parti som konsekvent värnar om den enskildes fria val och motsätter oss kvotering.
Så klart ska det stå "...värnar om den enskilde mannens fria val..." . Sen kan jag tycka att att inte bara lika möjligheter ska vara en självklarhet utan också lika rättigheter men jag ska inte kräva för mycket. Jag är gud ske lov inte kristdemokrat.
___

Uppdaterat:
Högst läsvärda repliker på Hägglunds artikel i DN finns här och här.

05 februari 2010

Banverket, regeringen och förseningarna

Som part i målet (i och med min anställning på Banverket) vill jag vara försiktig i det här ärendet. Men helt tyst kan jag såklart inte förbli.

I vanlig ordning handlar det i de här diskussionerna om att frånsäga sig ansvaret. Undantaget i gårdagens Debatt var ändå Banverkets Tommy Jonsson som på ett bra sätt höll sig borta från pajkastandet. Banverket har en lång resa att göra för att motsvara rimliga krav från kunder, resenärer och ägare.

Mest irriterande är det samtidigt att höra minister Torstenssons stånkande om att det är förra regeringens fel att det snöar och att tåg går sönder och att spåranläggningen inte fungerar optimalt i extremt väder. Det blir lite löjligt tillslut. Att dessutom säga att "det är inte sant" när det klargörs att hon satsar mer på vägar än på järnväg när relationen i verkligheten är 70/30 visar antingen på oförsvarliga kunskapsbrister eller på någon form av osmaklig nonchalans gentemot järnvägssidan.

Sen kan man också fråga sig hur hennes kunskap gällande järnvägen är när hon å ena sidan säger att alla tåg ska gå och komma i tid (även under rådande omständigheter) och å andra sidan menar att underhållet ska prioriteras. Detta när Banverket (i form av Tommy Jonsson) tydligt klargör att reduceringar är nödvändigt för att såväl trafik som underhåll ska kunna bedrivas.

Det går inte att både äta kakan och ha den kvar.

01 februari 2010

Trovärdighet sa Bull

Hela tiden matar Fredrik Reinfeldt på om hur trovärdigt det ena eller andra alternativet är. Under partiledardebatten fick vi flera gånger höra honom ifrågasätta trovärdigheten hos de rödgröna.

Naturligtvis är trovärdigheten en otroligt viktig aspekt i en valrörelse och det blir följaktligen inte så lite pinsamt när Reinfeldt matats med felaktiga siffror om hur jobblinjen har fallit ut. Plus minus noll på ett ungefär visar sig verkligheten vara. Det var alliansens viktigaste fråga inför förra valet. Tvåa kom väl utanförskapet. Där visar siffrorna på ett ordentligt underskott hittills. Just som i ekonomin.

Så vad har vi fått? Samma arbetslöshet som tidigare och ett ökat utanförskap till priset av ökade lån.

Ett annat exempel på fin-fin trovärdighet igår var väl Maud Olofsson som utbrast något om att det väl är våra (dina och mina) pengar och inget som staten ska sitta på (ordalydelsen var en annan, men ni förstår innebörden). Och visst är det så. Fast just nu så är det vare sig statens pengar eller dina eller mina som ger mig "extra allt" (för att citera Reinfeldt). Pengarna är lånade av någon annan. Och Maud, det är människor som du och jag som betalar den räntan och den ökade amorteringen.

Och så var det det här med att lämna tydliga och konkreta besked... Göran Hägglund menade att pensionärerna "i god tid före valet" - efter sommaren - ska få besked om framtida skattelösningar. Detta säger han just efter att alliansen gnällt på oppositionen för att den rödgröna budgeten inte presenteras förrän i april.

Trovärdighet sa Bill.