25 januari 2010

Debatten 24/1 och Värmdö

Det är skillnad på att sitta i regeringsställning och i opposition. Reinfeldt förmådde igår inte att anta rollen som statsminister, förmådde inte att visa på konkreta genomförda åtgärder utan ifrågasatte istället Sahlins förmåga att leda landet. Ombytta roller.

Visst nämnde han någonstans att alliansen gjort stora satsningar för att minska den ekonomiska krisens effekter på välfärden ute i kommunerna. Och visst beslutades det i höstas om extra statsbidrag till kommunerna.

Värmdö fick 28,5 miljoner kronor för. Frid och fröjd? Nja... Eftersom pengen är ställd till kommunen (och inte tycks mer specificerad än så) blir det upp till den lokala moderatledda alliansregeingen att sätta in pengarna där man tycker att de gör mest nytta. Eller där man vill. I Värmdös fall innebar det att pengarna landar i budgetens resultatdel. Man menar att det är fel att sätta in extra medel i verksamheten (såsom att förhindra uppsägningar av lärare i år) eftersom "engångsbelopp inte har täckning kommande år".

Genom manövern låtsas man att man är bra på ekonomi. Man beter sig som vilken spekulativ daytrader som helst. Korta klipp framför långsiktighet.

Jag säger inte att man löser alla långsiktiga ekonomiska problem i Värmdö genom att säkra utvalda vitala delar av välfärden ett år till, men jag menar att det skulle ge oss mer tid att komma tillrätta med ickefungerande delar istället för att rasera det som finns och låta familjer med barn i "fel" skolor betala med risk för sämre utbildning (och allt det för med sig) för att alliansen i Värmdö för stunden ska kunna visa upp ett bättre ekonomiskt resultat.

Det är cynism.

Inga kommentarer: