12 februari 2009

Tankar om utbildningsnämnden 090211

Det var mitt första tillfälle i utbildningsnämnden igår. Det var i flera olika avseenden en intressant tillställning. Just som det bör vara varvades muntra inlägg med hårdare ordalag och majoriteten drev igenom några frågor och gick med på att återremittera någon.

Genomgående var dock kombinationen av bristfälligt förarbete och haltande tidsplan. Som förstås är det inte någon vidare utgångspunkt för välgrundade och kloka beslut.
Det tycks i vissa sammanhang inte ha någon betydelse för majoriteten som trots att man uppenbarligen inte är bekväm i hur det system man själva infört fungerar vill bocka av frågor så snabbt som möjligt i tron att det innebär att man på så vis kommer ifatt och får andrum.
Närmare sanningen är väl att det tankesättet kan fungera en kortare stund och att man då upplever att allt flyter på. Men det innebär också att problem i undanskymdhet kommer att växa sig större, studsa tillbaka och ta ännu mer tid och pengar i anspråk.
Allvarligare ändå är att Värmdös medborgare under tiden riskerar att få en besvärligare vardag som kan ta lång tid att rätta till igen.

Den bristande respekten för den demokratiska strukturen blir talande när en enskild ledamot säger att en politiker måste vara beredd att ta vissa risker när denne motsätter sig vårt önskemål om att ha med ett erforderligt (och länge efterfrågat) underlag gällande en av samhällets mest utsatta grupper innan vi beslutar om förutsättningarna för gruppens framtid.
Eller som när en annan ledamot menar att han personligen kan stå för eventuella böter om vårt beslut i en annan fråga visar sig vara fel när vi alla tillsammans försöker bena ut vilken instans inom den kommunala organisationen som bör fatta beslut i ett ärende där vi i sak är eniga om innehållets förträfflighet. För honom handlade det tydligen om bara om att det är en fråga som inte handlar om någon större summa pengar (sant) medan vi andra intresserade oss för funktionen av det system som ledamoten och hans allierade sjösatt likt vilket Vasaskepp som helst.

Det är när arbetssituationen är sådan som den stora utmaningen för oss i opposition tydliggörs. Det är då vi riskerar att utmålas som ständiga nejsägare, som destruktiva förhalare eller som negativt inställda till förvaltningen.

Det är den typ av risk som en politiker måste vara beredd att ta.

Vi vill att nämndens beslut ska vara välgrundade, tydligt underbyggda och förhoppningsvis kloka. Vi vill att förvaltningen ska ges möjlighet att göra ett ordentligt arbete. Vi vill kunna se vad besluten för med sig för eventuella konsekvenser i så lång utsträckning som det är möjligt. Det är vårt ansvar och vår skyldighet gentemot de snart 40.000 invånare som väljer att bo i Värmdö.

I mars ska nämnden utbildas. Bland annat om lagstiftning och om hur organisationen är tänkt att fungera. Det känns både nödvändigt och bra. Jag hoppas och tror att det kan hjälpa oss att i framtiden bättre behärska det system som vi lever med och därmed få förutsättningar att göra barnomsorgen och skolan i Värmdö ännu bättre.

Inga kommentarer: